Národní úložiště šedé literatury Nalezeno 10 záznamů.  Hledání trvalo 0.00 vteřin. 
Monitoring vybraných kovů v komerčních biovínech
Bortlová, Alžběta ; Reichstädter, Marek (oponent) ; Pořízka, Jaromír (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá monitoringem vybraných kovů v komerčních biovínech. Cílem práce bylo porovnat prvkové složení biovín s víny, které pocházejí z ostatních agrotechnických produkčních systémů. Pro účely prvkové analýzy byla použita metoda optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES). Pomocí statistické metody analýzy rozptylu bylo posouzeno, zda naměřené koncentrace prvků vykazovaly statistické rozdíly mezi víny pocházejícími z bioprodukce a víny pocházejícími z ostatních produkčních systémů. Statisticky významné rozdíly vykazovaly celkem 3 z 20 analyzovaných prvků. Vliv produkčního systému révy vinné na prvkové složení vína byl pozorován jako statisticky významný u prvků zinek, nikl a mangan.
Monitoring vybraných kovů v komerčních biovínech
Bortlová, Alžběta ; Reichstädter, Marek (oponent) ; Pořízka, Jaromír (vedoucí práce)
Tato bakalářská práce se zabývá monitoringem vybraných kovů v komerčních biovínech. Cílem práce bylo porovnat prvkové složení biovín s víny, které pocházejí z ostatních agrotechnických produkčních systémů. Pro účely prvkové analýzy byla použita metoda optické emisní spektrometrie s indukčně vázaným plazmatem (ICP-OES). Pomocí statistické metody analýzy rozptylu bylo posouzeno, zda naměřené koncentrace prvků vykazovaly statistické rozdíly mezi víny pocházejícími z bioprodukce a víny pocházejícími z ostatních produkčních systémů. Statisticky významné rozdíly vykazovaly celkem 3 z 20 analyzovaných prvků. Vliv produkčního systému révy vinné na prvkové složení vína byl pozorován jako statisticky významný u prvků zinek, nikl a mangan.
Problematika finalizace bioprodukce na farmě
VAVŘINA, Martin
Tato práce se zabývá otázkami, jakým způsobem zemědělci dostávají svou ekologickou produkci na trh. Jaká jsou úskalí při získávání trhu, co brání farmám ke vstupu na trh s bioprodukty a analýza vývoje hospodaření na ekologických farmách za posledních deset let. K získání odpovědí na tyto otázky bylo potřeba dotazníkového šetření. Aby bylo možné výsledky porovnávat zpětně, bylo vybráno dotazníkové šetření z roku 2004, které bylo zaměřeno na konkurence schopnost ekologických farem. Podle tohoto dotazníku byl zpracován průzkum a výsledky tohoto průzkumu byly následně porovnány s výsledky dotazníkového šetření před deseti lety. Tento průzkum se týkal oblasti severozápadních Čech a do průzkumu se zapojilo 45 respondentů z celkového počtu 95 oslovených farem.
Struktura produkce v ekologickém zemědělství v Moravskoslezském kraji
VEBROVÁ, Ivana
Bakalářská práce se zabývá strukturou ekologického zemědělství v Moravskoslezském kraji a v České republice. V literární rešerši je popsána problematika ekologického zemědělství. Je zde zahrnuta definice, historie, význam, specifika a mimoprodukční funkce ekologického zemědělství. V další části je na základě vlastních analýz a databází Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI) a Ministerstva zemědělství (Mze) popsána struktura využití zemědělské půdy v ekologickém zemědělství v Moravskoslezském kraji. Data jsou porovnána se strukturou celé České republice. V rámci analýzy je sledována rostlinná produkce (výměra jednotlivých plodin, zastoupení jednotlivých plodin a průměrné výnosy) i živočišná produkce (druhy a počty chovaných zvířat a množství živočišné produkce).
Struktura produkce v ekologickém zemědělství ve středních Čechách
CHLUMSKÁ, Jana
Bakalářská práce se zabývá zhodnocením struktury produkce v ekologickém zemědělství ve středních Čechách. V teoretické části je popsána definice ekologického zemědělství, historie a význam. V následující kapitole je zmíněn vývoj ekologického zemědělství v České republice. Dále jsou zmíněny specifika rostlinné i živočišné produkce a v neposlední řadě i mimoprodukční funkce ekologického zemědělství. Praktická část práce se zabývá vyhodnocením dat, která byla získána z databází ÚZEÍ a MZe, dotazníkových šetření a dat ZF JU. Vyhodnocena je výměra jednotlivých plodin, struktura a objem produkce, druhy a počty chovaných zvířat aj. Data jsou shromážděna pro region střední Čechy a porovnána s celou Českou republikou. Z výsledků vyplývá, že nejvíce je ekologické zemědělství zastoupeno v Jihočeském, Moravskoslezském a Karlovarském kraji. V kraji Středočeském je podíl pouze 4,5 % z veškeré půdy, která se je v ekologickém režimu hospodaření. Největší podíl ploch v ekologickém zemědělství zaujímají trvalé travní porosty. Jejich výměra je největší především v horských a podhorských oblastech. Jednoznačně nejpěstovanější skupinou plodin jsou obiloviny. Ve Středočeském kraji byly pěstovány na 2176,8 ha. Z chovu hospodářských zvířat v této oblasti dominuje chov ovcí.
Produkce jahod v ekologických systémech pěstování
Pištěková, I. ; Boček, S. ; Vaňková, Radomíra ; Drahošová, H. ; Odstrčilová, L. ; Salaš, P. ; Sasková, H.
V metodice je uvedena technologie pěstování jahod v systémech ekologického zemědělství. Metodika je zaměřena na výběr nejvhodnějších odrůd jahodníku, vliv předplodiny, vliv pomocných rostlinných přípravků a biofungicidů na výnos jednotlivých odrůd. Součástí je hodnocení zdravotního stavu a plodových znaků odrůd. Za sledované období je zaznamenán výnosový potenciál odrůd, odolnost k chorobám a jsou vybrány nejvhodnější odrůdy a technologické postupy pro ekologické pěstování jahod. Metodika pro praxi, je uceleným návodem pro pěstování jahod v ekologických pěstitelských systémech.
Struktura produkce v ekologickém zemědělství v jižních Čechách
CHYTRÁČKOVÁ, Eliška
Diplomová práce je zaměřena na analýzu struktury produkce v ekologickém zemědělství v jižních Čechách. V rámci mapování struktury rostlinné i živočišné produkce ekologického zemědělství v Jihočeském kraji byly shromážděny údaje o rostlinné a živočišné produkci, vyhodnocena struktura a objem zemědělské produkce a vytvořeno základní srovnání se strukturou nabídky bioprodukce na trhu. Pro analýzu zemědělské produkce bylo využito dotazníkových šetření a pohovorů přímo s hospodařícími subjekty, dat z databází Ústavu zemědělské ekonomiky a informací (ÚZEI), Ministerstva zemědělství a ZF JU. Analýza struktury produkce, která hodnotila jak vlastní ekologické hospodaření, tak zemědělství v přechodném období na EZ, ukázala výraznou převahu trvalých travních porostů v EZ i v přechodném období a relativně malý podíl orné půdy. Na orné půdě převládá pěstování pícnin a obilovin. V rámci hodnocení ploch v přechodném období byl zjištěn trend výrazného nárůstu ploch trvalých kultur. V živočišné produkci je zde dominantní chov skotu bez tržní produkce mléka. Při porovnání dat získaných od zemědělců s nabídkou specializovaných obchodů a supermarketů bylo zjištěno, že struktura výroby neodpovídá struktuře trhu.
Formy distribuce biopotravin
PETERKA, Michal
Hlavním cílem diplomové práce je analýza a posouzení distribučních cest, které jsou v současnosti využívány pro biopotraviny. V první fázi byl proveden marketingový výzkum za pomoci online dotazníku, který byl následně umístěn na Google Docs. V tomto dotazníku bylo zjištováno nákupní chování spotřebitelů. Po vyhodnocení výsledků tohoto výzkumu bylo zjištěno, že nejčastěji nakupují biovýrobky v samoobslužných prodejnách, na druhém místě se umístily specializované prodejny a třetí místo obsadil nákup přímo u výrobce. Nejčastěji nakupovanou komoditou s označením Bio je mléko a mléčné výrobky, následuje ovoce a třetí místo obsadila zelenina. Ve druhé fázi byl proveden marketingový výzkum, který byl uskutečněn telefonickým dotazováním u výrobců z Jihočeského kraje. Bylo osloveno celkem 64 biofarem, z nichž se podařilo úspěšně kontaktovat 50. Nejčastěji se výrobci v Jihočeském kraji zabývají chovem dobytka. Největší podíl na odbytu u těchto biofarem jsou ze 39 % zpracovatelské firmy, z 32 % je odbyt zajištěn prodejem masa, nebo živých zvířat přímo na farmě, nebo ve vlastní prodejně a 24 % zajistí distributoři. Pouze zanedbatelných 5 % masa odebere přímo maloobchodní jednotka, která maso prodává konečnému spotřebiteli. Druhou nejčastější produkovanou komoditou je mléko a mléčné výrobky. Veškerá produkce mléka odebíraná z farem je podle dotazníkového šetření určena výhradně pro český trh a odbyt je v průměru hodnocen známkou {\clqq}chvalitebně``, o což se významnou měrou zasluhuje největší zpracovatel mléka Madeta a.s. Dalšími odběrateli jsou prodejny zdravé výživy a stravovací zařízení. Jednotlivý podíl odběratelů u mléka a mléčných výrobků se nepodařilo zjistit. Biovýrobců zabývajících se pěstováním ovoce, obilovin, luskovin a brambor je v Jihočeském kraji velmi málo, a proto vypovídací hodnota průzkumu je velmi nízká.
Distribuce bioprodukce - biobedýnky
VOLENÍKOVÁ, Eva
This diploma thesis inquires into organic box distribution analysis. The main purpose of this thesis is to look more closely at organic box schemes and consumer behaviour related to organic boxes. First part focuses on organic farming and particular types of distribution channels used in organic farming. Second part identifies chosen organic box schemes and their members, such as farmers and co-operatives. These members as well as consumers were interviewed on a specific questionnaire-basis. All gathered data were later evaluated and synthesized. According to those, working hypotheses were assessed. At the end of this thesis, it was established that the supply of organic box schemes (farmers, co-operatives) meets its particular demand (consumers of organic food).

Chcete být upozorněni, pokud se objeví nové záznamy odpovídající tomuto dotazu?
Přihlásit se k odběru RSS.